Aktinisk keratos
Godartade och ytliga cellförändringar
Välkommen att boka tid på vår hudmottagning där någon av våra duktiga hudläkare tar hand om dig. Du behöver ingen remiss och tid kan oftast erbjudas inom 1 vecka. Se vår prislista och boka tid här.
Akaktiniska keratos är godartade ytliga cellförändringar, men kan betraktas som ett mycket tidigt förstadium till en form av hudcancer som kallas skivepitelcancer.
Förändringarna utvecklas oftast i ansiktet, på öron, handryggar, bröst eller på hjässan. De kan även uppstå på andra solbelysta kroppsdelar. Den samlade mängden av solljus man fått under livet orsakar dessa solskador.
Aktiniska keratoser framträder oftast som en eller flera rodnade, fjälliga och/eller skrovliga
fläckar. De kan ibland kännas mer än de syns. De kan klia. Aktiniska keratoser bör behandlas så de inte utvecklas vidare. Enklaste behandlingen består i en kort frysning med flytande kväve. Man kan då få en frysblåsa eller ett vätskande sår som tar några veckor att läka. Hudområdet ersätts efter några veckor med frisk hud.
Utbredda förändringar i ansiktet och aktiniska keratoser på underben kan behandlas med en särskild ljusbehandling som kallas PDT eller fotodynamisk terapi. Man kan också använda speciella krämer som förstör de skadade cellerna.
De flesta patienterna behöver inte kontrolleras av hudläkare regelbundet. Nya aktiniska keratoser kan dock uppstå och upptäcker man något misstänkt så får man höra av sig till sin läkare för en ny bedömning.
För att minska risken för nya solskador, och för att de gamla skall bryta igenom, bör man
skydda sig från solen. Bäst skyddar man sig med kläder och hatt eller genom att vistas i skuggan. Tätt vävda kläder skyddar bra, och man kan komplettera med solkräm med
solskyddsfaktor (SPF) på minst 30 på de områden som kläderna inte skyddar. Tänk på att
upprepa tillförsel av solkräm under dagen samt efter bad, samt att undvika att sola i solarier.